CONSECINȚELE și comportamentul uman






"Omul din greșeli învață" îmi repeta mama atunci când experimentam consecințe neplăcute a propriilor alegeri în copilărie. Fie că alegeam să nu mai aprind lumina atunci când mergeam prin casă noaptea și mă împiedicam de mobilier provocându-mi durere, ori că ieșeam iarna afară fără mănuși și reveneam în casă cu mâinile înghețate, ea îmi adresa mai mereu această zicală din popor. La momentul acela mă supăram pe faptul că nu primeam ceva mai multă consolare, însă astăzi realizez că truismul pe care mi-l tot repeta mă introducea de fapt conceptului condiționării operante. Aceasta se referă la impactul consecințelor imediate asupra unui anumit comportament. În cazul unei consecințe pozitive (felicitări, recompense), comportamentul este întărit, în timp ce pentru o consecință negativă, precum în cele două exemple de mai sus, acesta este redus sau eliminat. 

Abordând întărirea pozitivă, am putea exemplifica câteva astfel de consecințe cotidiene:

·          -  În sezonul rece, părinții insistau adesea să ne îmbrăcăm bine. Atunci când resimțim frigul pe pielea noastră și decidem să ne îmbrăcăm mai bine, temperatura corpului revine în zona de confort și astfel comportamentul de a ne îmbrăca adecvat se întărește.

·          -  Dacă părinții felicită și recompensează copilul după ce acesta obține rezultate foarte bune la testele școlare, acesta va întări comportamentele de învățare care i-au permis să obțină acele note.

·             -  Competițiile sportive se termină cu premierea celor mai buni trei combatanți încă de la cele mai mici grupe de vârstă. Medalia primită și festivitatea de premieră în sine produc întărirea comportamentelor ce vor aduce alte performanțe de top.   

·       -  În cadrul multinaționalelor se practică adesea recompensarea cu un bonus financiar a celor care reușesc să depășească obiectivul lunar stabilit pentru portofoliul în cauză. Această recompensă monetară întărește comportamentele de performanță a acelora care reușesc să depășească așteptările lunare.

În            In terapie, condiționarea operantă este utilizată adesea pentru a ajuta pacienții în depășirea fobiilor ori a dependențelor. Este un process care necesită timp pentru a aplica diferite strategii care pot ajuta în gestionarea fricilor iraționale sau a comportamentului compulsiv prin întărirea acelor comportamente menite să rupă circuitele vechi ale fricii ori să mențină abstineța în cazul oamenilor cu adicții.






Popular Posts