HIGH 5! THE BIG 5 - modelul trăsăturilor de personalitate










În viața de zi cu zi caracterizăm oamenii în anumite feluri. Uneori oamenii sunt extrovertiți, sociabili și deschiși cu ceilalți. Unii sunt mai timizi. Alții au o personalitate tipică unui lider, pe când unii sunt văzuți mai mult ca și persoane de susținere, de executare. Spunem uneori despre ceilalți, că au o personalitate foarte faină, fără să știm exact ce înseamnă acest lucru. Adeseori spunem: Așa sunt eu! la fel, ne referim la personalitatea noastră. În funcție de cum credem că este o persoană anume, avem așteptări comportamentale corespunzătoare părerii noastre. Nu ne așteptăm ca o persoană timidă să vorbească în public și nu ne așteptăm ca un extrovert să stea singur in casă. Multe companii supun candidații diverselor teste de personalitate.


Un mod de a descrie o persoană este acela de a spune ce caracteristici are personalitatea sa. Această descriere poate să fie făcută în mai multe feluri, dar cea mai cunoscută metodă în psihologie este modelul Big 5. Conform acestui model, personalitatea oamenilor poate să fie sumarizata prin poziționarea lor după 5 caracteristici de personalitate fundamentale. 


Ce înseamnă acești 5 factori și care sunt aceștia?


Primul este Deschiderea / Intelectul / Imaginația. Acest factor reflectă în ce măsură oamenii sunt deschiși la idei noi, experiențe noi. Oamenii considerați foarte deschiși sunt văzuți ca fiind plini de curiozitate, cu o imaginație dezvoltata și creativa. Pe de cealaltă parte sunt persoanele, care se agață de idei tradiționale și obiceiuri și care nu preferă ideile noi.


Apoi avem Conștiinciozitatea. Persoanele care au această caracteristică foarte dezvoltată sunt persoane organizate, își fac temele de acasă, sunt atenți la detalii și nu procrastineaza. La celălalt capăt al spectrului sunt cei mai dezorganizați, dar foarte spontani. Aceștia pot să fie considerați dezordonați și de neîncredere în a duce acțiuni la bun final.


Extroversiunea este dimensiunea a treia. Aceasta este poate cea mai cunoscută dimensiune. Extrovertiții se simt bine înconjurați de oameni, au mulți prieteni și se bucură să cunoască lume nouă. Introvertiții sunt mai tăcuți, mai confortabili în singurătate, și se seacă de energie când trebuie să socializeze. 


Agreabilitatea este și ea în această lista. Oamenii agreabili sunt focusati pe cooperare, le pasă de ceilalți și simt plăcere când pot să ajute pe cei din jur. Cei mai puțini agreabili, sunt mai puțin curioși de alți oameni, de cum se simt aceștia, sunt mai focusați pe competiție.


Ultimul factor este Neuroticismul sau instabilitatea emoțională. Aceștia au schimbări de stare, sunt anxioși, îngrijorați și supărăcioși. La polul opus sunt cei care au rezistență mare la stress, nu prea au stări depresive și sunt în general mai relaxați. 


Acești factori sunt folosiți la nivel global pentru a descrie tipul de personalitate. Pentru a putea face aceasta descriere mai profundă, studiile arată că fiecare dintre acești factori are la rândul lui subdimensiuni. Acestea însumate creează un factor global de personalitate. Este util să folosim și aceste subdimensiuni, deoarece aceeași persoană poate avea un grad ridicat la o subdimensiune și unul mai scăzut la altă subdimensiune. De exemplu, Extroversiunea cunoaște substraturi precum asertivitatea și căldura. O persoană asertivă poate să fie mai rece și invers. În general, aceste 5 trăsături de personalitate formează o modalitate utilă și eficientă de a sumariza personalitatea unei persoane. La rândul lor, trăsăturile de personalitate au fost asociate cu diverse tipuri de comportament, de la cum se comportă cineva în mediul academic, la cum se comportă în situații sociale, până chiar și la comportamentul criminal.




Popular Posts