PRIVIND SOARELE ÎN FAȚA - confruntarea cu moartea in viziunea lui Yalom


 

Yalom este psihiatru, dar toată viața lui a făcut psihoterapie, pe care el o consideră nucleul celei dintâi. Este fondatorul psihoterapiei existențiale care, foarte pe scurt, se bazează pe conștientizarea vieții și a experiențelor, pe libertate, găsirea unui sens în viață și acceptarea morții.

Pornind de la maxima lui François de la Rochefoucauld „Soarele și moartea nu pot fi privite în față”, autorul își propune să facă posibilă confruntarea cu moartea prin privirea ei în față, căci „A privi moartea în față, în cadrul procesului terapeutic, nu numai că atenuează groaza, dar face viața mai intensă, mai prețioasă, mai plină de savoare”.

Pentru a depăși anxietatea morții, Yalom ne sugerează 3 argumente inspirate de Epicur:

1.   Mortalitatea sufletului – sufletul este muritor și moare odata cu trupul, deci nu avem de ce ne teme. "Nu vom avea conștiință, nici regret pentru viața pe care am pierdut-o, nici motive să ne temem de zei” (p.68).

2.   Nimicnicia absolută a morții – ”Epicur postulează că sufletul e muritor și se dispersează în momentul morții… de ce să ne temem de moarte, când n-o putem percepe niciodată?” (p.68).

3.    Argumentul simetriei – ”starea noastră de non-ființă de după moarte este aceeași cu cea dinainte să ne fi născut” (p.69).

Autorul prezintă numeroase cazuri întâlnite în practica psihoterapeutică, prin exemplificarea cărora încearcă să indice cum se produce rana mortalității, cum poate fi recunoscută anxietatea față de moarte, cum relaționarea contribuie la depășirea terorii morții și cum moartea ajunge să fie conștientizată.

Dintre toate sugestiile de strategii pentru a contracara anxietatea morții, Yalom consideră că cea mai utilă este transmiterea prin reverberație – fiecare dintre noi influențează viețile celor din jurul nostru și astfel existența noastră se transmite de-a lungul mai multor generații.

Ultimul capitol este dedicat psihoterapeuților. Yalom oferă îndrumări despre cum să fie abordată anxietatea morții în cabinet, un subiect care este deseori ezitat.

Orice s-ar spune moartea ”doare”, ”doare tot timpul, este mereu cu noi, smormonind undeva în interior, fâlfâind ușor, abia auzită, undeva sub membrane subconștientului”, iar Yalom ne propune să privim anxietatea morții în față într-un mod optimist care ”nu numai că vă va atenua groaza, dar vă va și îmbogăți viața”.


Popular Posts